Een Soa door een tattoo?

Met je dronken kop een tattoo laten zetten tijdens een wilde avond in Thailand? Dát is natuurlijk flink balen wanneer je de volgende dag met een kater wakker wordt… Nog even los van de kwaliteit van de tatoeage, is er ook nog een ander risico waar niemand stil bij lijkt te staan: een infectieziekte!

Soa’s als HIV en hepatitis B zijn over te dragen door vieze naalden…

Risico’s bij tatoeëren

Het zetten van een tatoeage brengt altijd risico’s met zich mee. Op zich niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat de huid wordt doorboord en er vervolgens vloeibare stoffen in worden gespoten. Als er onder onhygiënische omstandigheden wordt getatoeëerd, kunnen er virale of bacteriële infecties ontstaan. Ook is er een kans op een allergische reactie.

Als er bloedresten van een vorige klant op de materialen zijn blijven hangen, loop je zelfs het risico hepatitis of HIV op te lopen. Dit zijn Soa’s die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld chlamydia of gonorroe, zonder seks kunnen worden doorgegeven. Overdracht vindt namelijk door bloed-bloed contact plaats.

Soa’s via bloed overdraagbaar

Een aantal Soa’s is via bloed overdraagbaar. Het gaat dan om hepatitis B, hepatitis C en HIV. Je kunt ze dus oplopen via een onhygiënisch geplaatste tatoeage, maar bijvoorbeeld ook door een scheermes van een besmet persoon te gebruiken. Ook onder drugsgebruikers zien we besmettingen doordat naalden worden gedeeld.

Hepatitis B is een zeer besmettelijke ontsteking aan de lever, die in het ergste geval tot permanente leverschade of zelfs leverkanker kan leiden. Een kleine hoeveelheid bloed in een wond is al genoeg om een infectie te veroorzaken. HIV is een virus dat het afweersysteem van het lichaam verzwakt en uiteindelijk resulteert in AIDS. Het lichaam kan zich dan niet meer beschermen tegen virussen en bacteriën.

Infecties voorkomen

Laat je een tatoeage zetten, of dit nu bij een vriend(in) thuis is of bij een studio, dan is het belangrijk dat de naald niet eerder is gebruikt. Kijk dus goed of deze uit een steriele en ongeopende verpakking komt. Ook dient de tatoeëerder altijd handschoenen te dragen, welke direct weggegooid moeten worden zodra hij/zij iets anders dan de huid/apparatuur of een tissue heeft aangeraakt.

De getatoeëerde huid moet na het plaatsen van de tattoo ook goed verzorgd worden. Ga altijd naar een studio met een vergunning om zeker te zijn van hygiëne. Check daarnaast ook vooraf altijd de recensies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven