Veiligheid bij een laserbehandeling

Tegenwoordig kun je bij wijze van spreken op elke hoek van de straat je tatoeage laten laseren, maar waar wordt jouw keuze op gebaseerd? Doe je vooronderzoek naar de apparatuur waarmee gewerkt wordt? In dit blog leggen we uit hoe een laserbehandeling in zijn werk gaat en welke punten belangrijk zijn voor het maken van een goede keuze.

Licht- en laserbehandelingen zijn enorm populair en worden daardoor steeds meer uitgevoerd. Hierbij kun je onder andere denken aan pigmentafwijkingen, ongewenste beharing, vaatafwijkingen, littekens, acne, rimpels en tatoeages. In dit blog gaan we dieper in op het verwijderen van tatoeages.

Wat is een laser?

Het woord LASER staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Dit betekent ‘lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling’.

In de laserkop wordt licht geproduceerd, wat middels speciale spiegels wordt versterkt. De smalle lichtbundel die ontstaat bevat een enorm hoge dosis energie, waarmee het inktpigment van de tatoeage wordt vergruisd in minuscule deeltjes.

Waar komt het laserlicht terecht?

De golflengte bepaalt hoe diep het licht in de huid komt en welke structuren in de huid geabsorbeerd worden door het licht, bij tatoeages worden alleen de inktpigmenten in de tatoeage geabsorbeerd. Het laserlicht vernietigt alleen deze pigmenten, zonder de omringende huid te beschadigen. Het laserlicht komt dus niet dieper in de huid, waardoor andere structuren niet worden beschadigd.

Risico’s bij laserbehandelingen

Soort laser

De mate van veiligheid is onder andere afhankelijk van het type laser waarmee gewerkt wordt. Er zit veel verschil in kwaliteit wat betreft de lasers die momenteel worden aangeboden op de markt. Betrouwbare lasers zijn meestal niet goedkoop. De duurdere lasers bevatten betere technische onderdelen, zoals een sterkere motor. Daarnaast is er meer onderzoek gedaan naar deze lasers, waardoor bewezen is dat ze goed werken en ze op een veilige manier gebruikt kunnen worden. Meestal zie je op de website van de behandelaar vermeld staan met welke laserapparatuur gewerkt wordt, zo niet: doe vooronderzoek!   

Veiligheidsbrillen

De ogen zijn erg gevoelig voor beschadigingen, wanneer de ogen in contact komen met laserlicht kan dit direct een beschadiging geven. Daarom moeten zowel de behandelaar als jij gebruik maken van een veiligheidsbril gedurende de gehele behandeling. De behandelaar mag alleen werken met gecertificeerde brillen, die specifiek voor de aanwezige laserapparatuur geschikt zijn, voor een optimale bescherming. Vraag hiernaar tijdens het intakegesprek.

Bekwaamheid behandelaar

Naast goede apparatuur en bescherming voor de ogen, moet de behandelaar voldoende bekwaam zijn in het uitvoeren van een laserbehandeling en moet hij/zij voldoende kennis hebben over de huid. Ook moet de behandelaar op de hoogte zijn van jouw gezondheidstoestand en de contra-indicaties (redenen om niet te behandelen), zoals het gebruik van lichtgevoelige medicijnen. Doe vooronderzoek of de behandelaar gecertificeerd is in het werken met de aanwezige laserapparatuur! Daarnaast kun je navraag doen hoe lang de behandelaar dit werk al doet en of hij/zij altijd met deze apparatuur heeft gewerkt.

Uitgebreide informatievoorziening en nazorg

Het is van groot belang dat je voor aanvang van de behandeling op de hoogte bent van alle relevante informatie omtrent het behandeltraject, ga daarom na of er een mogelijkheid is voor een vrijblijvend intakegesprek. Ga altijd persoonlijk langs voor een eerste gesprek zodat je het gebouw, de behandelruimte en de behandelaar ziet. Is je eerste indruk goed, heb je een goed gevoel bij deze behandelaar, heb je voldoende de tijd gekregen om al je vragen te stellen?

Vraag tijdens het intakesprek op welke manier de behandelaar bereikbaar is voor eventuele vragen en/of complicaties na de behandeling!

MAAK EEN WELOVERWOGEN KEUZE, KRIJG GEEN SPIJT!

Scroll naar boven